گاه نوشته های مهراد ریاحی راد

نوشته های من در این وبلاگ منتشر می شود

گاه نوشته های مهراد ریاحی راد

نوشته های من در این وبلاگ منتشر می شود

در منوی "درباره من" در قسمت بالای وبلاگ توضیحاتی درباره من یافت می شود.

طبقه بندی موضوعی

شغلت چیه 2 ؟ یا ERP چیست ؟

چهارشنبه, ۲۱ اسفند ۱۳۹۸، ۱۰:۲۱ ب.ظ

 

 

این نوشته در ادامه نوشته قبلی من یعنی شغلت چیه؟ می باشد اگر قسمت اول را نخوانده اید پیشنهاد موکد می کنم ابتدا آن را بخوانید.

ERP مخفف عبارت Enterprise Resource Planning به معنای برنامه ریزی منابع سازمان یا برنامه ریزی منابع بنگاه یا موسسه می باشد .یک جورهایی در این اصطلاح هدف غایی و نهایی ERP گنجانده شده است یعنی شما یک سازمان دارید و ERP قرار است به شما کمک کند تا منابع آن سازمان رو درست مدیریت کنید چه طور؟ بوسیله دیتا و گردش درست اطلاعات در سطح سازمان ، خب یعنی چی ؟ همان طور که احتمالا می دانید هر سازمان شامل بخش ها و واحدهای مختلفی است به عنوان مثال: واحد IT وشبکه ، واحد فروش ، واحد پخش ، واحد برنامه ریزی ، واحد تولید ، واحد مالی ، واحد مدیریت موجودی وانبارها ، واحد کنترل کیفیت ، واحد تعمیرات و نگهداری و ....

 هر کدام از این واحدها یک سری دیتا و اطلاعات دارند مثلا  واحد فروش دیتای مربوط به مشتریان ، محصولات ، قیمت محصولات ، فاکتورهای فروش ، سیاست های تخفیفی مختلف ، بدهی و اعتبار مشتریان

واحد برنامه ریزی دیتای مربوط به زمان بندی تولید محصولات ، برنامه ریزی تولید هر محصول ، ظرفیت تولید و..

واحد مالی اطلاعات مالی مربوط به مشتریان و پرسنل میزان بدهی ها و دارائی ها و سرمایه شرکت

و ...

در گذشته دور شرکت ها این اطلاعات را اسناد کاغذی و دفاتر نگهداری می کردند اصطلاح دفتر کل که در حسابداری شاید شنیده باشید از همین جا آمده است .

به تدریج و با یاری بیل گیتس و با پیدایش کامپیوترهای شخصی نرم افزارهایی ساخته شد که شرکت ها می توانستند اطلاعات خود را در این نرم افزاها نگهداری کنند این نرم افزارها به صورت جزیره ای بودند یعنی هر واحد نرم افزار مخصوص خود را روی کامپیوتر نصب می کرد و مستقل از سایر واحدها دیتای خود را در آن ثبت می کرد مثلا واحد فروش یک نرم افزار برای ثبت اطلاعات مشتریان داشت و واحد مالی یک نرم افزار برای اطلاعات حسابداری و این نرم افزارها هیچ ارتباطی با هم نداشتند و گاها سازنده آنها دو شرکت متفاوت بودند.

این مساله یعنی جدا بودن اطلاعات واحدهای مختلف باعث بروز مشکلات زیادی برای سازمان ها می شد و هنوز هم می شود . به عنوان یک نمونه کلاسیک همواره بین واحد مالی و فروش بر سر میزان بدهی و بستانکاری و اعتبار مشتری ها اختلاف وجود داشت،  چرا؟؟ چون هر کدام به صورت مستقل از یکدیگر اطلاعات را در نرم افزارهای خود ثبت کرده بودند و کنترلی جهت صحت ثبت اطلاعات وجود نداشت ، در این مناغشه ها معلوم نمی شد حق با کیست و سوال منطقی این است که اساسا چرا باید اطلاعات یکسان مثلا فاکتور مشتری یک بار توسط واحد مالی و یک بار توسط فروش ثبت شوند .

موضوع مهم بعدی مربوط به گزارشات است فرض کنید مدیر عامل یک شرکت جهت تعیین استراتژی های آینده شرکت نیاز به اطلاعات دقیق ظرفیت تولید و پیش بینی فروش دارد و انطباق آنها دارد .ولی از آنجایی که بخشی از این اطلاعات در نرم افزار واحد فروش و بخشی در نرم افزار واحد برنامه ریزی است احتمالا گزارش قابل اتکائی وجود نخواهد داشت و این مدیر عامل عزیز باید به صورت شهودی عمل نماید.(روشی که اکثر مدیران در ایران انجام می دهند) به نظر شما راه حل این مشکل چیست؟

خیلی ساده است اگر بتوان کاری کرد که این اطلاعات یک بار ثبت شوند و هر واحد به فراخور نیاز خود به آن دسترسی داشته باشد و از این اطلاعات استفاده کند بخش زیادی از این مشکل حل خواهد شد ، این همان چیزی است که به آن یکپارچه سازی دیتا می گویند، کافی است بستری فراهم نمائیم که کل اطلاعات سازمان در آن به صورت یکپارچه ثبت گردد به این بستر ERP می گویند.

در مثال فوق به جای اینکه واحد مالی و فروش به صورت جداگانه اطلاعات خود را ثبت نمایند ابتدا واحد فروش اطلاعات مربوط به مشتری و فاکتور فروش را ثبت می نماید و لازم نیست واحد مالی به صورت مجزا اقدام به ثبت این اطلاعات نماید این اطلاعات در اختیار واحد مالی است و به راحتی اسناد حسابداری مورد نیاز را از روی آن استخراج و ثبت می نماید.

در واقع ERP یک راهکار است که در قالب یک نرم افزار جامع تمام اطلاعات یک سازمان در آن ثبت می شود و به کمک آن می توان گزارشات کاربردی در بخش های مختلف سازمان تهیه نمود .

سوال : آیا هر نرم افزار حسابداری یک ERP است ؟

جواب : پیش شرط اولیه یک نرم افزار ERP این است که نه تنها اطلاعات مربوط به واحد حسابداری و مالی بلکه بتواند کلیه بخش های یک سازمان را پوشش دهد و با این تعریف بخش عمده ای از نرم افزارهای حسابداری مانند هلو و رافع وتدبیر و .. ERP محسوب نمی شوند.

سوال: اگر یک نرم افزار بتواند تمام اطلاعات مربوط به بخش های مختلف سازمان را پوشش دهد آیا می توان الزاما گفت یک ERP است ؟

جواب: خیر این شرط اولیه است و شرایط دیگری هم لازم است تا یک نرم افزار ERP محسوب گردد.

سوال: آیا در ایران نرم افزار ERP وجود دارد؟

جواب : بله ولی تعداد نرم افزارهای ایرانی که واقعا ERP باشند کمتراز تعداد انگشتان یک دست می باشد.

آنچه ذکر شد شرحی ساده به دور از مباحث تکنیکال و فنی از مفهوم نرم افزارهای ERP بود ولی سوال من هنوز جواب داده نشده است شغلت چیه ؟؟ درباره شغل من یعنی کارشناس پیاده سازی ERP و شغل های دیگری که در ارتباط با ERP وجود دارد مثل مدیر محصول ، تحلیلگر نرم افزار، مدیر پروژه استقرار ، کارشناس پشتیبانی و .. در نوشته های بعد توضیح خواهم داد.

پی نوشت : من در این نوشته جهت سهولت و انتقال بهتر مفاهیم دو کلمه دیتا (Data) و اطلاعات (Information)  را به جای یک دیگر به کار بردم ولی در واقع این دو مفهوم یکسان نیستند.

 

 

نظرات  (۱)

۲۲ اسفند ۹۸ ، ۰۰:۰۱ فاطمه حسینی

صحیح :)

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی